Vanlige spørsmål

Hvordan får du ideer?
De kommer når jeg minst aner det. Gjerne mens jeg gjør andre ting. Og noen ganger må jeg også tvinge meg selv til løse et problem. Da gjør jeg en av to ting: setter meg enten ned ved pc’ n og skriver mulige utganger på problemet, eller tar meg en joggetur. Frisk luft og løping gjør noe med hjernen. Film og tv-serier kan også inspirere meg, både til filmideer og til bøker. Og andre bøker. Noen ganger kan ideer også komme av et behov. Over grensen ble for eksempel til ved ønsket om å fortelle krigshistorie til barn. Det finnes nemlig så få bøker og filmer for barn fra denne perioden.

Har du alltid visst at du skulle bli forfatter?
Både ja og nei. Jeg har alltid skrevet og alltid fantasert. Men det var filmen som var i fokus hos meg, derfor tok jeg også filmutdanning. At jeg begynte å skrive litterært kom litt overraskende på meg, selv om jeg skrev mye som barn og ungdom. Det satt langt inne å skrive bøker, og enda lenger inne å tenke på seg selv som forfatter. Jeg gjør vel strengt tatt ikke det ennå. Når folk spør hva jeg jobber med, svarer jeg i blant «jeg skriver».

Hvordan er arbeidsdagen din?
En ganske vanlig åttetimersdag. Veldig lite glamorøs. Jeg drar ikke til Firenze for inspirasjon, for å si det sånn. Det handler mest om å sitte foran pc’ n og å jobbe. Står jeg fast blir det mye surfing. MYE. Det blir jeg sjelden glad av. Jeg prøver å ikke jobbe for mye på kvelden, men noen ganger har jeg likevel en raptus. Det er for så vidt deilig når det skjer, når jeg bare skriver i flyt, uten å tenke på at jeg er trøtt eller sliten. Men det skjer ikke ofte. Stort sett er det hardt arbeid.

Leser du mye?
Ja. Jeg holder alltid på med mange bøker om gangen. Ofte leser jeg de ikke ferdig, dessverre. Jeg blar og titter etter formuleringer, ser på oppbygging av historien. Før var bøker et fristed for meg, og jeg leste nesten alle bøker ferdig, men etter at jeg begynte å skrive selv har jeg fått et litt annet forhold til litteratur. Det er litt synd. Men hvis jeg leser en skikkelig bra bok, da glemmer jeg alt som heter analyse. Det er fint, det! Og så ser jeg mye film og tv-serier. Minst en time hver dag. Jeg har alltid en stabel med ting liggende som jeg vil se.

Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?
Det er viktig for meg å ha leseren i sentrum når jeg skriver, tenke på hvem jeg skal nå, slik at både språk, dramaturgi og innhold passer den som skal åpne boken og få en opplevelse. Historien står i sentrum hos meg. Noen forfattere starter med en setning, eller en følelse. Hos meg starter det alltid med en historie – noe jeg vil fortelle, om et tema jeg virkelig bryr meg om, og en karakter som interesser meg. Og så er jeg opptatt av humor. Uansett hvor alvorlig temaet er, trenger vi noe å smile av, om det så bare er en snert i språket, en overraskende formulering, eller et litt skjevt syn på verden.

Hva skriver du på?
Pc. Aldri for hånd. Håndskriften min døde en gang på slutten av nittitallet. Det er litt synd. Jeg beundrer de som kan skrive skikkelig pent. Jeg skriver bøkene mine i Word og manus i to ulike manusprogrammer.

Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver?
Være ute, langt vekk fra alle slags skjermer. Helst sammen med mine fire favorittmennesker, mannen min og de tre ville, fine ungene våre.